Breaking Down Silos: Building the Museum of Contemporary Art Africa | The B1M

Breaking Down Silos: Building the Museum of Contemporary Art Africa | The B1M


In Cape Town British designer Thomas Heatherwick has carved a gallery out of a historic grain silo to create the largest art museum in Africa. In the shadow of Table Mountain, on one of the world’s most famous shorelines, a grain silo has been a prominent feature on Cape Town’s skyline since it was built in 1921. The tallest building in sub-Saharan Africa for over half a century, the grain silo has now been creatively reinvented as a vast new art museum; the continent’s first institution devoted to contemporary art. Named the Museum of Contemporary Art Africa, or “MOCAA” for short, the facility contains former PUMA CEO Jochen Zeitz’s collection of contemporary art from across the African continent. At the heart of this new facility is a spectacular, cathedral-like atrium that has been carved out of the historic building’s 42 original concrete silos. The two major buildings on the original grain silo complex were a storage annex, which consisted of 42, vertical concrete tubes, each 33 metres tall (around 110 feet) and a 58 metre elevator tower made up of a number of square silo bins. Into these buildings 6,000 square metres of gallery space (equivalent to 65,00 square feet) together with a rooftop sculpture garden, art conservation facility, bookshops, restaurant and a luxury hotel have been inserted. To create the gallery, Heatherwick had to be extremely inventive as the original building contained no open spaces and, as the designer himself stated; “tubes are quite rubbish spaces for showing art.” The museum was literally “carved” from the existing building, and the process saw a huge amount of deconstruction take place. In total 73% of the original silo bins have been demolished and 50 % of the original grain elevator building has been removed. White box gallery spaces have been inserted into much of the silo building and the lower six floors of the elevator tower, while a hotel occupies the upper floors. However, by far the star of the show, is the spectacular main atrium that has by excavated within the densely-packed concrete tubes of the storage annex. As the not-for-profit cultural institution had a relatively modest budget of USD $40M, Heatherwick decided to concentrate on creating one standout interior element. While the exterior of the building remained largely intact the internal atrium was intended to lure people in to see the art. Acting as the heart of the building, this
atrium connects all the gallery spaces, contains the vertical circulation routes and is set to host monumental interventions in a similar manner to the Turbine Hall at London’s Tate Modern. Creating this spectacular space was no easy task and it is the result of almost three million man-hours of work. The starting point was a single grain of corn that was digitally scanned and enlarged to create the ovoid shape of the atrium that stretches up 27 metres. To cut the shape from the tubes, they first had to be reinforced as the fragile 1920s concrete silos were just 180mm thick. A new sleeve of concrete 250mm thick was cast inside each of the cylinders to reinforce the parts of each cylinder that now remain. These sleeves were then used as the template for cutting away the old concrete, which was removed using both machinery and hand techniques dependent on the geometry and density of the section. While thicker segments were cut using diamond rope cable-saws and double-blade saws, thinner segments were sliced using a 1 m diameter circular saw. As the shape was difficult to visualize on site, the contractor relied on GPS and lasers to ensure cuts were made in the correct location. In total, a staggering 1km of concrete was cut during the deconstruction process to create the new atrium. The concrete cuts were then polished to create a visible difference between the original concrete with its thicker aggregate and the smooth concrete of the new sleeves. Now complete, the atrium is the spectacular heart of the new museum that is itself the centerpiece of a $250 million USD new district containing offices, shops and apartments. If you enjoyed this video and would like to get more from the definitive video channel for construction, subscribe to The B1M.

26 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *