Molle by the sea- Swedish Wood Award – Nominated in 2016

Molle by the sea- Swedish Wood Award – Nominated in 2016


Mölle by the Sea was designed by
Elding Oscarson Arkitekter and is located just north of the city of
Helsingborg in Skåne, southern Sweden. The exclusive building stands in the
residential area of Mölle, which dates back to the previous century
and was originally a holiday resort. The area features eccentric and
experimental architecture from the first half of the 20th century, although the trend has since become
more conservative. As far as the client and the architects
are concerned, the ambition in Mölle was to reawaken The dormant architectural
traditions of the area and bring them into our modern age. The volume has been kept low, with no
plinth or pitched roof. The terraced plot faces towards the
strait of Öresund, the strait between Sweden and Denmark. The usual approach of having all the views
facing in the same direction is not a convention embraced by this building. The plot was considered to have other
attractions to enjoy, including stone and brick walls,
plants and an old outdoor cellar. The ground floor is fully glazed, with the structural frame comprising
slender steel posts. The upper floor has a more
traditional wooden frame, but the façade is clad in large-format
planks of Douglas fir which lend the building much of its character. The solid horizontal planks contrast with
the transparent glass membrane that envelops the ground floor. The shape of the building divides the plot
up into different rooms. The design also breaks up the volume
of the building, making the exterior difficult to
appreciate as a single entity. It looks monumentally striking from certain
angles and more intimate from others. Mölle by the Sea was nominated for the
Swedish Wood Award in 2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *